AFC South: Lagens behov

Så var vi då äntligen i mål. Med genomgången av AFC South avslutas den här serien. Idag är det då äntligen dags för Draften. Då får vi se hur lagen agerar, och vilka spelare de slutligen lyckas lägga vantarna på. Men först. AFC South.

Jacksonville Jaguars
Passing Offense: 21 Rushing offense: 30 Passing Defence: 22 Rushing Defence: 30

Lagets ägare Shad Khan är självfallet inte nöjd med hur laget presterade förra säsongen. Det är nog ingen. Khan blev dock intervjuad om sin syn på saken i Forbes nyligen och talade där om hur sportsidan och affärerna var behandlades som två separata ting, samt att lagets självbild (som slutspelskandidat) var tämligen skev.

[quote_box]”The result was self-evident. If you are honest with yourself and the team and the fans, there’s only one thing to do when it’s 2-14. When it’s 8-8 you can be conflicted as to how much baby and how much bathwater there is, but here there was no baby — it was just water.”[/quote_box]

Således har laget fått en helt ny ledning (bl.a ny coach & GM) som förhoppningsvis skall jobba nära ihop för att skapa bättre förutsättningar för framgång framöver. Lagets behov inför den här säsongen är dock skrämmande många, och laget kommer troligtvis plocka rätt så brett i draften. Finns det en bra spelare tillgänglig tar de honom oavsett position.

Om vi försöker titta på de olika beståndsdelarna ser vi bl.a att offensiven innehåller en gammal stjärna Maurice Jones-Drew, som är ett bra hot om han får vara skadefri. Tyvärr är det inte alltför ofta. Lagets QB är Blaine Gabbert som visserligen inte sitter säkert på sin post, men som troligtvis kan vara tämligen lugn eftersom det finns så många andra hål att fylla innan man kommer till hans posititon. Det stora tillskottet förra året var annars Justin Blackmon som var deras ”stora” val i draften. Han och kollegan Shorts delade broderligt på passen och presterade ändå ca 900 yards var.

Bakåt finns det t.ex. nämnvärda hål bland lagets cornerbacks. Cox stack till Chargers, Mathis fick gå medan Ross återvände till Giants efter bara ett år med Jaguars. Han var dock en artig pojk och lät meddela att det var en trevlig tid i värmen som gav en fet plånbok, men att det är i Giants han hör hemma.

– – –

Indianapolis Colts
Passing Offense: 7 Rushing Offense: 22 Passing Defense: 21 Rushing Defense: 29

Colts hade en fantastiskt säsong, och på sätt och vis kanske det är för mycket begärt att de överträffar den insatsen. Det som var uppenabrt för alla förra året var att de har sn QB i Andrew Luck och att de nu ”bara” behöver bygga upp det resterande laget.

Tittar vi på offensiven var lagets sorti i slutspelet (mot Ravens) oerhört talande för deras behov. Luck var mycket bra i den matchen men kämpade oerhört tappert mot alla odds. Den offensiva linjen kollapsade konstant och hans mottagare hade såpa i händerna. Ett tag kändes det som hans enda chans var att gå över till mottagaren och lämna över bollen personligen.

På den positiva sidan i offensiven är dock att laget har helt ok täckning vad gäller running backs (Ballard & Brown) och tight ends (Fleener & Allen). Lagets WR samt offensiva linjen kommer dock säkerligen adresseras. Vissa förstärkningar har dock redan kommit in. T.ex. har de plockat in gamle Raiders WR Darrius Heyward-Bey. Kanske inte världens mest spännande tillskott, men ändå ett tillskott. Många av de som kommit in under Free Agency är av just den här sorten. Spelare vars kvalité är svårbedömd. Huruvida de är en uppgradering eller bara lika bra som sina föregångare får helt enkelt framtiden utvisa. På den positiva sidan här finns dock Reggie Wayne som fick se en ny vår i och med Lucks inträde på scenen. I honom har de en självklar nummmer 1 i något år till.

Bakåt finns det som sagt lite allt möjligt att spana in. Den stora frågan är dock vem som skall axla Dwight Freeney´s fallna mantel. Även om han är en gammal man, är det ändå en kille med mycket kunnande och som, trots sin ålder, inte är helt enkel att ersätta. Men precis som Colts organisation hanterade Manning situationen, är det här säkerligen rätt väg att gå. Någonstans måste föryngringen börja. Samtidigt har de haft en väldig tur med hur de olika draftklasserna ser ut. Förra året kunde de välja en ny ”franchise”-QB utan tvekan. I år, när de behöver försvare, är draften överfull med sådana. Tyvärr sitter de inte inne med alltför många val i draften.

– – –

Tennessee Titans
Passing offense: 22 Rushing offense: 21 Passing defence: 26 Rushing defence: 24

Statistiken ger en ganska bra beskrivning av Titans. De är egentligen inte bra på något speciellt. Inte heller direkt jättedåliga för den delen heller. Vart börjar man då?

Offensivt sett är det här ett lag som är tänkt att vara byggt kring QB Jake Locker. En kille som kanske inte direkt har rosat marknaden och troligtvis behöver ta något steg till i utvecklingen för att känna sig säker på sitt jobb. In från Bills har nu rutinerade Fitzpatrick kommit, och lär kunnna sätta press på unge Locker. In har även Shonne Greene kommit vilket kan hjälpa Chris Johnsson att leda laget utmed marken. Ganska fantastiskt att ett lag som har en RB som gör ca 1200 yards på en säsong inte ligger högre upp (i listan över rushing yards) sammanlagt

I de offensiva lagdelarna finns det framför allt stora behov i den offensiva linjen, något som Bills satte igång att arbeta med så fort FA-fönstret öppande tidigare i år. In från Bills plockades guarden Andy Levitre, som både blev smickrade över deras brinnade angelägenhet och feta erbjudande ((Killen signades för 6 år, till den nätta summan av 46,8 miljoner dollar)). Förhoppningsvis skall han och de andra nytillskott som kommer/kommit kunna erbjuda Locker lite lugn och ro i fickan.

Bakåt sett är Titans, likt många andra lag, i behov av en pass-rusher. Den typen av spelare har de inte lagts så mycket energi på under Free Agency utan troligtvis kommer den här frågan att fixas i (draft-)helgen som kommer.

I lagets secondary finns det även hål att fylla. Primärt är de i behov av cornerbacks, men även en ung Safety. Den sistnämnda positionen har de dock hyfsad täckning på för stunden, i och med lite tillskott som kommit in under FA. Problemet där är dock att FA inte alltid ebjuder de allra yngsta atleterna. Således skulle en ung safety som får vara med och ”se och lära” vara ett tänkbart val i drfaten.

– – –

Houston Texans
Passing Offense: 11 Rushing Offense: 8 Passing Defence: 16 Rushing Defence: 7

Divisionens nuvarande mästare är ett sådant där lag som är väldigt nära att nämnas bland potentiella mästare nästa år, men de behöver göra någon sista justering för att nämnas bland de största lagen. Tittar vi på statistiken ovan är det noterbart att lagets akilleshäl är att försvara sig mot pass. Känns lite som det går stick i stäv med hur mediarapportering såg ut under fjolåret då Houston, med J.J Watts, målades ut som ett av ligans tätaste försvar.

Vad det här beror på tvistar de lärde om som det brukar heta. En tanke är att laget, på grund av skador på LB, tvingades spela i Nickel & Dime formationer ((Uppställningarna Nickel & Dime har fler CB på planen istället för LB. Således fler killar som är duktiga på att markera en WR, men samtidigt blir det färre spelare (LB) som kan attackera motståndarnas QB)) alldeles för ofta. Skillnaden där är då att laget förlorar spelare som attackerar QBn. Valet kan väl visserligen också bero på att coachen gillar den uppställningen, men en tanke är att Texans satsar på att bredda sin trupp med fler LB som är kapabla att täcka pass.

Vidare har vi även sett en intressant värvning i lagets secondary. Ravens gamle mästare Ed Reed är numera en Texan, och kommer bidra med mycket rutin till lagets försvar. Intressant värvning ((Lagen, Ravens och Texans, möts för övrigt i år)).

Slutligen borde Texans skaffa sig fler WR. Lagets anfall består egentligen bara av två superstjärnor idag. Andre Johnson i luften, och Arian Foster utmed marken. Lagets behöver breddas här. Rejält. Lyckas de få in en eller två riktigt bra mottagare till kan det bli riktigt intressant i Houston. Personligen har jag dock en liten oro för QBn Schaub. Är han verkligen mannen som tar dem till Super Bowl? Samtidigt har Rex Grossman spelat en Super Bowl så man skall aldrig säga aldrig…