Årets yrke: cornerback

Det är inte världens tempo i nyhetsflödet kring NFL just nu. Härom dagen var största nyheten att Aaron Rodgers hade skaffat sig en ny flickvän och att rookie AJ McCarron hade valt brudnäbb till sitt bröllop. En sak av värde som vi dock lyckats urskilja i flödet är dock att du skall vara cornerback i år. För där satsas pengarna.

(Alla belopp i texten är i USD)

Om vi skulle sammanställa en lista över de intressantaste affärerna under offseason skulle onekligen en hel del kontrakteringar av cornerbacks komma med. Under Free Agency hade vi flertalet stora affärer men Revis (till Pariots. 32 miljoner, 11.5 garanterat över 2 år) och Talib (t. Broncos. 57,11.5, 6 år) som de stora affischnamnen.

Efter draften fortsatte karusellen med Richard Sherman som signerade ett lukruativt 4 årskontrakt för 56 miljoner varav 12.4 är fullt garanterat ((Tämligen enkelt kan dock den siffran stiga till ca 40 miljoner. Bli inte förvånad om du inte känner igen siffrorna som anges i texten. Vi har valt att ange de pengar som är garanterade spelarna. Många spelare kan genom små enkla medel såsom att vara en del av laget på ett givet datum, höja dessa garanterade nivåer. När kontrakten publiceras i media är dock oftast dessa pengar redan inräknade eftersom spelarna mer eller mindre enbart behöver vakna på morgonen för att det skall ske.)). När det här rapporterades i media fick Arizona Cardinals CB Patrick Peterson frispel och gick i taket på Twitter. Anledningen är tämligen enkel eftersom han själv har stundande kontraktsförhandlingar vädrar han helt enkelt morgonluft. Shermans deal förbättrade helt enkelt förhandlingsläget för alla andra cornerbacks i ligan. Ett faktum som vi inte behövde vänta länge på att få se effekterna av eftersom bläcket knappt hade torkat på Shermans kontrakt innan de annonserades att Browns skrivit ett mosnterkontrakt med sin stjärn-CB Joe Haden. Detaljerna i hans kontrakt är dock inte officiella enligt Overthecap.com, men vi vet i alla fall om att det rör sig om 68 miljoner över 5 år.

Varför ser vi då den här utveckligen i ligan? Det kanske mest uppenbara är att NFL blivit en mer passningsorienterad liga. Även reglementet har justerats för att främja ett mer publikvänligt spel, vilket gynnar offensiven ytterligare. Till det här skall läggas alla de fysiska praktexemplar till WR som börjar ta allt mer plats i ligan. Spelare som det knappt räcker med en gubbe för att ta bollen ifrån. Det allra tydligaste exemplet är naturligtivs Lions Calvin Johnson, men även divisionsrivalerna har två bra exempel i sin duo Marshall & Jeffrys.

Slutligen har naturligtvis Richard Shermans framfart i ligan satt standarden lite för hur en cornerback skall se ut och vara. Likt tjuren Ferdinands beundrare skriker nu ligans GM ”Honom skall vi ha!” efter stora cornerbacks som kan möta dessa allt fler monstruösa wide receivers. Traditionellt sett har cornerbacks inte varit såpass stora som Sherman. Anledningen är att långa CBs inte kunnat mäta sig med motståndarna när det kommer till snabbhet tidigare. Sherman, och även flera av hans kollegor i Seattle, har dock visat att det går att kombinera storlek och hastighet. Shermans påverkan syns även i t.ex. årets draft där Browns med sitt första val plockade Justin Gilbert som är en rejäl kille både vad gäller vikt, längd och ”vingspann” ((Långa armar är inte dumt att ha som cornerback)).

Huruvida Justin Gilbert blir någon Sherman är självfallet för tidigt att säga, men han har onekligen förutsättningarna för att lyckas. Gör han det ser, som sagt, löneutvecklingen mycket bra ut. NFLs ledningar spenderar just nu pengar på cornerbacks som om det vore QBs. Visserligen inte i dollar räknat, men tillvägagångssättet känns igen. Hittar du en som kan leverera. Släpp han inte ur sikte utan ge honom vad han vill ha. Kosta vad det kosta vill.

2 reaktioner till “Årets yrke: cornerback”

Kommentarer inaktiverade.