Att vara eller inte vara…(med)

Hur ogärna vi än vill prata om det kommer all fokus den här helgen handla om dem som inte får vara med och spela. Ingen regel utan undantag dock. Hade Carolina Panthers visat någon typ av medmänsklighet hade ingressen var slut här, men på grund av dem kommer det även diskuteras varför en en del kommer att få spela.

Ni som följt med i nyhetsfloran i veckan som gick kan hela historien nu. Ray Rice-video ((Övervakningsfilm visade hur ray Rice slog sin, numera, fru, vilket tillslut fick Ravens och NFL att agera. Allt efter stort påtryck från fans och media)) får viral spridning och pressar fram ett agerande hos Ravens och ligan. Ett agerande som ifrågasätts av media och fans eftersom det snarare är en reaktiv handling än en proaktiv. Att det dessutom framkommit vittnen som pekat på att NFL har haft den beryktade videon i sitt förvar under en längre period gör inte direkt Goodells situation lättare. En f.d. FBI-chef kallas in för att reda ut röran. Vem visste vad, och när?

När sedan Adrian Peterson, Vikings superstjärna, arresteras för att ha slagit sitt barn kan man stilla undra vad det är för et gäng idioter som spelar sporten vi älskar. Minnesota Vikings har dock uppenbarligen lärt sig av veckan som gått, och valde omgående att stänga av Peterson i väntan på vidare utredning. Att barnaga är tillåtet på sin håll i USA, gör naturligtvis inte det hela lättare (Om du är amerikan dvs). För mig personligen ser jag inte inte direkt vad som är problemet för NFL vad gäller bestraffning. Ligan har, trots allt, stort inflytande över sina egna regler oavsett vad spelarfacket säger. Vad som är tillåtet, eller ej, i respektive delstat borde inte vara relevant. Är du en anställd av NFL skall du inte hålla på med sådant.

Således kommer vi inte få se Adrian Peterson äntra planen idag när Vikings tar emot Patriots. Däremot kommer vi att få se Greg Hardy i Panthers möte Lions. Panthers ägare Jerry Richardson försökte i veckan lugna fansen, då han i ett tårfyllt anförande förklarade att han självfallet var emot misshandel och dylikt, men att man samtidigt inte skall vara ”för snabb med att döma folk”. Problemet här är dock att Hardy är dömd för misshandeln av sin f.d. flickvän. Enda anledningen till att han kan spela idag beror på att han har överklagat domen. Ärendet är således, på sätt och vis, öppet. Till Panthers försvar skall det sägas att om inte Ray Rice-videon kommit ut hade inte Ravens agerat heller på deras situation.

Till hela den här misshandels-cirkusen skall de då läggas att NFL och spelarfacket vilken sekund som helst förhandlat fram ett nytt avtal vad gäller hur droger m.m skall bestraffas. Bl.a. kommer vi få se många staffskalor mildras betänkligt vilket gör att flera redan dömda spelare, likt Browns Josh Gordon och Broncos Wes Welker, kommer få sin straff kraftigt reducerade. Enligt de källor som anser sig vara insatta i det nya reglementet kommer ligan framöver tillåta högre halter av marijuana i blodet, samt att det kommer behövas 3-4 arresteringar inom kort tid för att  spelaren skall samla ihop till en säsongslång avstängning. En stilla undran är naturligtvis vad det är som gör att ligan känner att det här är en lyckad utveckling? Tycker NFL att spelarnas omdöme verkar vara såpass bra att de gott kan få unna sig att röka på?

En av de värsta veckorna i NFLs karriär är dock snart till ända. Vi skall bara spela lite fotboll också.