Cam Newton – En vattendelare

Framgångar i NFL kommer inte utan baksidor. Något som Cam Newton säkerligen noterat. För i samma takt som Panthers staplat segrar på varandra, har gruppen av människor som har svårt för honom ökat.

Personligen har jag oerhört svårt att se vad som är ”farligt” eller störande med Cam Newton. Tror säkerligen många av er läsare delar den uppfattningen, men med så mycket annat som har med landet i väster att göra, är frågan inte så enkel. Många saker blir lätt svart/vita.

[quote_right]“Well, I don’t run any touchdowns for one thing…If I run a touchdown – I promise if I run a touchdown on Sunday, I will celebrate. I can assure you of that.”
P.Manning[/quote_right]Vad är det då som är så farligt med Cam Newton? Visst finns det en del fans som ogillar honom eftersom att han är bra och slagit just deras lag. Den aspekten borde dock även kunna gå att applicera på Peyton Manning, men han skapar inte samma rubriker. Kan det ha att göra med hans spelstil att göra? Eller hans dansande och kaxiga framtoning? Eller hans hudfärg? Eller, som i bilden ovan, hans fräcka klädval?

Kanske beror det på lite av varje. Rasfrågan borde inte vara alltför påtaglig (får vi hoppas). Svarta QBs är trots allt inget nytt under solen. Warren Moon skördade exemeplvis framgångar redan på 80-talet med Houston Oilers. Visserligen var han en mer klassisk QB. medan Newton är en mer ”modern” typ som även är ett stort hot med sina fötter. En oerhört komplett atlet helt enkelt.

Den som många framhäver som det mest irriterande med Newton är allt dansande och firande på planen. Vissa menar dock att han inte håller detta inom rimliga ramar, utan är osportslig i sitt uppträdande. Söndagens motståndare Peyton Manning gick dock ut i veckan och menade att det som Newton åstadkommit under det senaste året är fantastiskt och att vi alla borde uppskatta hans sätt att leda Panthers till framgång. Rörande hans firande av touchdowns svarade Manning att han minsann också skulle fira ordentligt på söndag om han lyckades springa in en touchdown.

Vad vi än tycker om herr Newton så är det svårt att undgå att hålla honom till favorit till priset som årets bästa spelare (MVP). NFLs prisgala hålls som vanligt på lördag under sedvanligt ”pompa och ståt”.