Collegelöners vara eller icke vara

Johnny Manziels (Texas A&M) eventuella felsteg i autografträsket har fått folk att återigen fundera kring collegespelares ersättning. Eller snarare brist på sådan. Vad är egentligen ”rätt”?

Collegefotboll är idag idag en mångmiljonindustri som gör de mest framgångsrika universiteten väldigt rika. Även om t.ex. coacherna tjänar flera miljoner dollar om året, finns det dock kvar ett element av amatöridrott kvar i sporten. Ett element som ligan inte gärna vill släppa taget om. Det mest uppenbara här är då att spelarna inte får ha någon inkomst, eller på något annat sätt (t.ex. autografsignering, reklamuppdrag etc.) profitera på sin idrott. Istället ersätts de genom stipendium vilket visserligen kan vara oerhört lukrativt det med. På en mindre namnkunning skola pratar vi om motvärde på ca 20.000-30.000 USD/år medan det på ett mer prestigefullt universitet kan innebära 60.000 USD/år.

Vad är då rätt? Räcker inte stipendiet? De flesta s.k. experter verkar dock vara eniga om att spelare borde få rätt till någon typ av ersättning. T.ex. genom olika sidouppdrag, eller genom att de får en liten ”fickpeng” av något slag från skolan.

Är en då en riktigt lön för mycket begärt? Spelarna är trots allt redan idag superstjärnor och borde få ta del av kakan. Dessutom visade sportjournalisten Jay Bilas härom dagen att ligan inte heller lever som den lär. Enligt reglementen är det nämligen inte bara spelarna som förbjuds att profitera på sitt namn. Samma sak gäller ligan själv. De får t.ex. inte sälja en tröja med en specifik spelares namn på. ((Däremot får de gärna sälja en Texas A&M träja utan namn på))Jay Bilas testade NCAAs (Ligan) shoppingsida för att se vad som hände om du matade in t.ex. Manziels namn i sökrutan. Resultatet var intressant eftersom sökningen förde besökaren direkt till en sida där denne skulle kunna beställa en Texas A&M-tröja med nummer 2. Manziels nummmer. Bilas fortsatt sitt sökande (och publicerade det på Twitter) med flertalet ”affischnamn” i ligan med samma resultat. Senare under dagen försvann sedermera sökfunktionen från sidan. Föga förvånande. Frågan kvarstår dock: Om ligan profiterar på spelarens namn, varför skall då inte den som bär namnet kunna göra det samma?

En anledning till att inte göra det är att det skulle förändra spelreglerna totalt. Spelarmarknaden skulle bli än mer penning-orienterad vilket lätt skulle kunna gå överstyr. Den som har mest pengar får de största stjärnorna. Den viktigaste aspekten återstår dock. Vad skulle hända med alla andra sporter som skolorna bedriver? Fotbollen är trots allt bara en av många sporter som ryms inom skolornas program, och om fotbollspelarna skulle avlönas riskerar skolornas idrottsinstutitioner att få slagsida. Alla pengar skulle gå för att finansiera fotbollen eftersom det är där (och i basketen) som pengarna finns. Varför skall man t.ex. satsa på simning? Den sporten genererar trots allt inga pengar?

Frågan är onekligen en vattendelare och många är de som har lösningar och tankar om hur systemet fungerar, eller borde fungera. F.d. NBA- och NCAA spelaren Ed O´Bannon har till och med gått såpass långt att han stämt ligan för att han tycket att spelare skall ha större rätt till intäkter kring sitt namn, foton med mera. Hans ärende har naturligtvis fått lite extra mediaexponering tack vare Manziels eventuella snedsteg. Även om lösningen inte direkt är nära förstående i det ärendet har det dock kommit så långt att ligan nu har blivit ombedda av rätten att redovisa alla intäkter i ärendet. Kanske kan trots allt Manziels historia leda till något gott i slutändan. För visst behövs det en förändring av nuvarande reglemente? Eller?

2 reaktioner till “Collegelöners vara eller icke vara”

Kommentarer inaktiverade.