Grunderna

Spelet går i grund och botten ut på att successivt förflytta bollen över planen med motståndarnas målområde (”End zone”) som det slutliga målet. Förpassar man bollen dit har man gjort en s.k. ”Touchdown” vilket renderar i 6 poäng. (Finns dock fler sätt att göra poäng men mer om det senare).

Jämfört med vanlig fotboll byter man dock inte innehav av bollen lika ofta utan Amerikansk fotboll är mer turordningsbaserad. Först försöker vi, sen försöker ni. Det ena laget försvarar sig (”The defense”) medans laget som har bollen (”The offense”) har 4 försök (”Downs”) på sig att förpassa bollen åtminstone 10 yards längre fram på planen. Lyckas man med detta får man 4 nya försök. Misslyckas man får man lämna över bollen till det andra laget och rollerna byts. Anfallande lag blir försvarande och tvärtom.

 

(Den här artikel ingår i vår NFL-skola och dess grundkurs. Texten är ämnad för dig som precis upptäckt sporten och som vill förstå mer rörande vad det är som händer. Om du vill se alla tidigare publicerade artiklar i serien så återfinns de i menyn under NFL-skolan >> Grundkurs.)