Football utomhus!?

För de flesta av oss footballintresserade här i Sverige är footballtittande synonymt med en TV- eller en datorskärm. Jag provade dock en ny variant häromveckan, jag gick och såg på Göteborg Marvels hemmapremiär för säsongen mot Limhamn Griffins. Marvels spelar i division 1 södra vilket är en av tre andradivisioner i landet (Superserien är högst).

Division 1-lagen är spridda ända från Västerbotten (Westerbotten Huskies, ballt namn!) till Ystad (Ystad Rockets, borde varit Y-town Rockets men men) så chansen att man har ett relativt lokalt lag att spana in är helt OK. Superserien är å andra sidan ganska Stockholms-lokal (fem huvudstadslag plus Örebro och Karlstad (eller Carlstad som de korrekt valt att stava det).

Hur är då kvaliteten på spelet? Är det värt pengarna och tiden? Marvels tar 20 spänn i inträde så det är definitivt värt pengarna. Man slipper också reklamavbrott då Marvels ännu inte skrivit kontrakt med vare sig Fox eller NBC så en match utan några allvarligare skador behöver inte ta mer än strax över två timmar vilket också är helt OK. Kvaliteten på spelet är ju självklart inte riktigt vad man är van vid efter att nästan uteslutande pressat i sig NFL under alla dessa år. Men om vi som ett exempel till europeisk fotboll tar Aaron Rodgers Packers under andra halvan av förra årets säsong och jämför med Marvels QB Daniel Davies lag så är skillnaden absolut inte större än säg Barcelona med Messi de senaste säsongerna jämfört med serieledande Elfsborg och Anders Svensson i årets allsvenska och just allsvenskan har ju trots allt en ganska stadig publik trots att alla vet att det finns andra (bättre) sätt att spela fotboll på.

Aggressiviteten var det inget fel på och heller inte kämpaandan (titt som tätt fick någon hjälpas av planen med varierande krämpor men lite kylpåse och vattenflaska senare så var vederbörande tillbaka på plan i full kraft). Största skillnaden var som väntat passningsspelet. Både passningarna i sig men framförallt mottagningarna. Kanske var det bara lite ringrostighet såhär i början på säsongen? Matchen slutade med Limhamn-seger efter vändningar från båda lagen och ett spännande avgörande.

Hursomhelst kan jag definitivt rekommendera ett besök till ert närmaste lag. Man får en helt annan känsla av spelet av att vara på plats och skulle spelet mot förmodan bli tråkigt kan man istället underhålla sig med att följa den eviga kampen mellan linjedomaren och kedjegänget som markerar line of scrimmage och tioyardslinjen som ständigt bråkar om samma plats på sidlinjen.

Vill man se just Marvels så spelas säsongens andra hemmamatch nu på söndag. Serieledande Kristianstad Predators kommer på besök till Backavallen klockan 13.00.

Vill man veta mer om football i Sverige gör man bäst i att besöka Lirres blog som håller ett imponerande uppdateringstempo gällande det mesta inom svensk football (Lirre var faktiskt på plats i egen hög person på Marvelsmatchen vilket kändes lite som att vara i närheten av Al Michaels eller Joe Buck).

2 reaktioner till “Football utomhus!?”

  1. Härligt Rikard, var vi på samma match. Trodde först det var ett av mina foton i texten. Kan bara hålla med om det mesta du skriver. Alla till grytan Backavallen på söndag för mer underhållning.

  2. Så de hade inga reklamavbrott säger du. 🙂 Man kanske borde pallra sig iväg på en match. Kan ju säkert dämpa abstinensen lite

Kommentarer inaktiverade.