Förflytta bollen

Som vi nämnt i tidigare kapitel går spelet ut på att hela tiden förflytta sig framåt, yard för yard, för att slutligen nå motståndrnas målområde. För att förflytta bollen finns det primärt två sätt att ta sig framåt. Passa och springa. Om man väljer att springa med bollen lämnar QB över bollen till en runningback som sedan får det trevliga uppdraget att ge sig iväg genom havet av motståndare som inget hellre vill än att sänka honom. Gärna med stor smärta om det går att åsamka.

Andra varianten på att ta sig framåt är genom att passa, dvs. kasta, bollen. Alla spelare får kasta bollen så länge de befinner sig bakom den s.k line of scrimmage (startpunkten). Har man passerat den punkten måste man helt enkelt springa vidare själv. Det allra vanligaste är dock att lagets quarterback tar hand om kastandet då han är lite mer byggd för det. Passet anses framgångsrikt (complete) om en lagkamrat fångar den. Skulle bollen gå i backen anses bollen död, och försöket anses vara över. Oftast går passen mot de killar som benämns som Wide recievers (WR) eller Tight Ends (TE). Dessa killar har ofta bra händer och vana vid att fånga bollar. WR är dessutom väldigt snabba och är de killar som t.ex. fångar de långa spektakulära kasten. TE är oftast lite biffigare killar som är byggda för att fånga bollen med många försvare kring sig. Oftast rör det sig då om lite kortare pass. När spelarna ställer upp sig innan bollen släpps hittar du oftast WR längre ut mot kanterna, medan TE oftast ställer sig mer inåt mitten bland de stora pojkarna.

I slutändan har QB också möjligheen att springa själv. Ibland är det framtvingat av försvaret eftersom det inte finns någon medspelare att passa till, men ett fåtal QB har det i sin reportuar att de är mycket snabba löpare. Anledningen till att fler inte gör det är att QB position är oerhört viktig för laget och om han ger sig iväg och springer med jämna mellanrum är skaderisken väldigt hög. En QB som gillar att springa med bollen är t.ex. Philadelphia Eagles Michael Vick. Med sin spelstil måste försvaret alltid tänka på att han kan springa själv, vilket naturligtvis förbryllar en aning.

 

(Den här artikel ingår i vår NFL-skola och dess grundkurs. Texten är ämnad för dig som precis upptäckt sporten och som vill förstå mer rörande vad det är som händer. Om du vill se alla tidigare publicerade artiklar i serien så återfinns de i menyn under NFL-skolan >> Grundkurs.)