gott & blandat – vecka 17

Sådärja, då var årets första och säsongens sista omgång avklarad och den största överraskningen under just sista omgången var väl att Bengals tog sig till slutspelet trots förlust. Den största överraskningen sett till hela säsongen måste vara att Eagles inte tog sig till slutspel och inte ens hade en chans till det i sista omgången. Broncos, 49ers, Lions, Texans, Giants och Bengals byter slutspelsplatser med Jets, Chiefs, Seahawks, Bears, Colts och Eagles. Att halva slutspelsträdet består av lag som inte var med förra året ser jag bara som något positivt. Alla som inte ser fram emot t.ex. Timmy Teboy mot James Harrison kan marschera rakt mot sängen och lägga sig.

Söndagsmatcher i urval:

Jets @ Dolphins – Jag såg inte matchen för vem orkar se en Jets-match i dessa dagar men om man ville ha bevis för att Sanchez inte är en QB att bygga ett Super Bowl-aspirerande lag kring så måste den här säsongen vara nog. Han har allt som krävs för att kunna klassas sm en ”elit”-QB bara det att han har det bara cirka 25% av tiden. Resterande 75% är han en interception-maskin som ser ut att få göra sitt yttersta bara för att hålla sig på fötterna. Frågan kan alltid ställas om det är han som är problemet eller hans offensiva försvarslinje (Packers Matt Flynn (bilden) visade ju i helgen att spelar man i ett fungerande system så kan man dra iväg 6 TDs och 480 YDS utan att vara Aaron Rodgers) och sanningen är säkert en blandning men det går inte att komma undan att om man ska bygga så mycket av sitt anfallsspel genom passningar som Ryan och Schottenheimer verkar viljat göra den här säsongen kanske man borde lägga ett bud på t.ex. Flynn som snart är free agent.

Panthers @ Saints – Samma visa som som de sju föregående omgångarna för Saints, Drew Brees är helt fantastisk och hittar sina mottagare perfekt och Saints göra en hel drös med poäng utan att anstränga sig. Ska man bara gå på ren form så får Saints nästan ses som favoriter inför slutspelet. En extra match och ett halvknackigt försvar är vad som talar emot.

Lions @ Packers – Något man kanske missar bland Flynns rekordmatch är att Stafford faktiskt hade fem TDs och till och med var värre än Flynn med sina 520 YDS. På lördag möter man Saints på bortaplan vilket ser snudd på omöjligt ut. Saints är obesegrade på hemmaplan den här säsongen och slog Lions med 31-17 under grundserien plus att Megatron missade träningar under veckan pga skada. En intressant stat är dock att Stafford och Brees gemensamma siffror för säsongen är 10.514 yards och 87 TDs. Det är tydligen någon form av rekord och kanske kan Detroit hoppas på att det blir en helt galen tillställning helt utan försvarsspel. Alternativt bussar man bara Suh på Brees med tanken att de två i omklädningsrummet är lika med fördel Lions.

Titans @ Texans – Texans saknar tre tongivande offensiva spelare och att ha ett av ligans bästa försvar men inget direkt anfall kan leda till ett kort slutspel. Man avslutade säsongen med tre raka förluster och kanske ska man vara glad att man möter Bengals hemma på lördag då Bengals avslutningsform inte direkt heller imponerade. Plus att Andy Dalton tydligen har influensa.

Bills @ Patriots – Den här matchen kan lätt jämföras med Bills hela säsong. Man tog ledningen med 21-0 för att sedan låta Brady skicka in 49 obesvarade. I samma stil vann man sina första fem av sju matcher för att sedan bara vinna en till (i näst sista omgången) under hela säsongen. Patriots å sin sida tog hem förstaseeden i AFC och blir ett fascinerande lag i slutspelet. Man får i sin första slutspelsmatch möta antingen Bengals eller Texans vilket inte låter omöjligt men man har samtidigt ett objektivt sett uselt försvar. Kan Brady och Gronkmeistern fortsätta prestera framåt som man gjort under hela grundsäsongen? Det lär krävas.

Ravens @ Bengals – 49ers har försvar och springspel, Saints, Packers och Patriots har fantastiska luftanfall men aningen tveksamma försvar, Steelers, Giants och Falcons har anfall som blixtrar till då och då men inte alls tillräckligt konsekvent plus att försvarsspelet inte är helt att lita på. Ravens är för mig laget som sticker ut genom att ha ett riktigt bra försvarsspel, en QB som går att lita på och ligans kanske bästa RB (191 YDS i den här matchen t.ex.) i Ray Rice. Man lyckades också fixa en vecka ledigt i och med AFC North-vinsten. Ett krux dock, den 15 januari 2011 mötte man Pittsburgh Steelers i AFCs divisionsplayoff på Heinz Field och tog stryk med 31-24 efter bland annat en sen Ray Rice-fumble och nervöst Flacco-spel. Den 15 januari 2012 pekar det mesta på att man möter Pittsburgh Steelers i AFCs divisionsplayoff igen. Skillnaden mot förra året stavas kanske M&T Bank Stadium. Ravens är inte nådiga på hemmaplan och ska man till Super Bowl måste man förr eller senare slå Steelers.

Chiefs @ Broncos – 7-3 i en helt patetisk match. Kan vi inte bara ändra reglerna någon gång och kräva plusstatistik för att få deltaga i ett slutspel? Alternativt flytta AFC West till Kanada. Tre lag på 8-8 är ju visserligen spännande men spännande för vad? Jo, för att få åka rätt ut i första sutspelsomgången. Det är inte så mycket att hurra för förutom på ett ekonomiskt plan genom ännu en utsåld hemmamatch för Broncos. Om John Elway har något förnuft så är det här sista matchen Tebow startar med en rödhårig häst på hjälmen på ett bra tag (fegisbrasklapp: Steelers har sett rekordsvaga ut framåt den senaste tiden så kanske 3-6?).

Buccaneers @ Falcons – Tampas säsong ramlade ihop fullständigt och Raheem Morris är redan sparkad. Hans ”youngry”-uttryck har fått mycket kritik såhär i efterhand när det visat sig att det betydde oerfarna och naiva. Försvarsspelet var hemskt under andra halvan av säsongen och Josh Freeman blev inte ett dugg säkrare eller mindre interceptionlysten än förra säsongen. Raheem hade rätt i att det finns en intressant grund där men det är fortfarande en bra bit kvar till en plussäsong. Man får väl ta med sig sin vinst mot Saints som säsongens höjdpunkt. Ett bevis på Saints enorma form är för övrigt hur enkelt man slog Falcons häromveckan för Falcons ser riktigt vassa ut. Alla är friska för en gångs skull och alla spelar bra. Bortamatch mot Giants på söndag och jag håller faktiskt Falcons som favoriter. Kan Pierre-Paul skrämma Matty Ice tillräckligt? Tveksamt.

SNF: Cowboys @ Giants – Manning och framförallt Victor Cruz fixade biffen igen. Plus att Dallas var helt otrolig dåliga fram tills matchen mer eller mindre var avgjord. Visseligen lyckades man minska underläget till bara en TD tillfälligtvis men det var mer pga Giants-slarv än eget spel. Romo kan inte få speciellt mycket skuld då han spelade med en skadad hand, utan organisationen som helhet måste få största delen. För det första ska en slutspelsplats för ett såhär påkostat lag inte hänga på en svår bortamatch i sista omgången, och för det andra måste man ha ett alternativ till passningsspel från Romo (nu ska det ju dock sägas att förste-RBn DeMarco Murray också var skadad) om det skulle behövas. Grattis till Lill-Manning dock. Det ska bli ett rent nöje att se dig kasta 400 YDS och fyra INTs i slutspelet.

Nu handlade ju det här inlägget mer om kommande matcher än gångna diton men vi gör som Colts, Rams och Vikings och glömmer säsongen som varit nu och ser fram emot nya tider (runt åtta månader framåt för dem medan vi bara behöver vänta två dagar till det underbara slutspelet)!