Gott & blandat – vecka 7

Utskåpningar, vändningar och övertid. Det var en helt vanlig NFL-helg med andra ord. Jag ska försöka hålla veckans genomgång så Tim Tebow-fri som möjligt men har man varit inne på valfri amerikans sportsida den här veckan så vet man att det är snudd på omöjligt. Jag kan dock inte säga att jag kommer försöka hålla genomgången Drew Brees-fri. Inte alls.

Värt att veta från de tidiga söndagsmatcherna:

Redskins @ Panthers – Redskins har börjat dra på sig skador vilket ser ut att bli förödande då man nu förlorat två raka efter sin lediga vecka plus att man bytt QB. RBn Tim Hightower är tveksam inför helgen vilket inte bådar gott med ovan QB och bortamatch mot Bills. Cam Newton å sin sida fortsatte som han börjat med en fullsmockad statistikrad. TDs, rusningar och en hög med passningsyards. Glädjande för alla Carolina-fans är också att den statistikraden ”saknar” interceptions som varit ett problem för Cam. Panthers är knappast aktuella för slutspel men ser ut att vara en jobbig motståndare oavsett vilka som står på andra sidan av planen. På söndag är det Vikings.

Chargers @ Jets – Om Plaxico Burress fortsätter plocka ner lyror i red zone på samma sätt som här (tre TDs) så kan Jets lägga ner sitt ground & pound-tänk. Att hamna i underläge med elva poäng mot en Rivers i ojämn form är dock oroväckande. Men som Packers, Saints och Patriots visat den här säsongen, så länge man kan göra fler poäng än motståndarna så bryr sig fansen inte så mycket. Chargers har börjat svagt mot bra motstånd och bra mot svagt motstånd. Man leder dock AFC West som ser ut att kunna bli en väldigt jämn division.

Bears ”@” Buccaneers – Tampa Bay trivs inte i old Blighty. Andra förlusten i London på lika många försök. Freeman kastade interceptions (4 st) igen och värst av allt är antagligen att LeGarrette Blounts (RB) ersättare Earnest Graham också skadade sig vilket gör att man bara har en frisk RB kvar. Kanske borde man lägga ett fett bud på Matt Forté som fortfarande inte fått det kontraktet han vill av Bears vilket han verkligen borde. Forté var fantastiskt bra även denna matchen och sprang in 145 yards och en TD.

Falcons @ Lions – Grus i maskineriet uppe i Detroit? Två raka hemmaförluster efter 5-0-starten och när till och med Calvin Johnson har såpa i nävarna är det illa (han fixade dock en TD ändå). Man spelar dock inte dåligt och poängskillnaden var trots allt inte mer än en TD. Största frågan är antagligen hur svårt skadad Stafford blev. Jim Schwartz har inte sagt något om han kan starta till helgen mot Denver Tebow. Kan han inte det kan Lions-fans trösta sig med att veckan efter det är ledig. Falcons har en motsatt formkurva. Knackigt i början men nu två raka vinster och efter helgens ledighet har man halvledigt då man möter Colts. Kanske borde man fortsätta hålla Julio Jones utanför uppställningen även när han är skadefri? Roddy White och Tony Gonzalez ser ut att vara allt Matt Ryan behöver om han inte springer in TDs själv.

Broncos @ Dolphins – Tim Tebow är ett vandrande mirakel/Tim Tebow kan inte kasta en football in i en container från tio meter om så hans mammas liv hängde på det. Ungefär så låter det i pressen. Underläge 15-0 med tre minuter kvar. Två TDs plus att han sprang in dubbelpoängen på den andra själv och sen ett avgörande FG på övertid kommer såklart leda till rubriker för en QB som fick göra säsongens första start. Att inte göra ett enda poäng på 56 minuters matchtid mot ligans sämsta lag kan anses vara dåligt. Att göra 15 poäng på tre minuter kan anses vara bra. Det är dock svårt att veta innan Timmy får chansen mot vettigt motstånd.

Noterbart från söndagens eftermiddagsmatcher:

Chiefs @ Raiders – 28-0. Raiders nya QBs kastade mest interceptions. Hue Jackson har en hel del att göra innan nästa veckas match. Chiefs behöver bara mala på. Tre raka vinster och på måndag blir det match om AFC West-ledningen mot Chargers då Raiders har ledigt.

Rams @ Cowboys – 253 var inte hur många yards Tony Romo kastade. Det var hur många yards DeMarco Murray sprang in mot Rams usla springförsvar. Rekord för Dallas och säkert en lättnad för coach Garrett att veta att när passningsspelet inte fungerar kan man lita på något annat. Rams är lika dåliga utan Sam Bradford som med honom. Ersättaren A.J. Freeley gjorde inget större intryck åt något håll.

Söndag kväll:

Colts @ Saints – Det värsta för Indianapolis är nog inte att man startat säsongen 0-7 utan att QBn Curtis Painter är helt OK. Det går absolut inte att skylla uselheten uteslutande på Peyton Mannings frånvaro. Visst, med ligans bäste QB i laget så lyfter sig säkert både offensiv och defensiv en bit men inte tillräckligt för att vara ett vinnande lag. Storstjärnor som Reggie Wayne och Pierre Garcon ser totalt ofarliga ut. Defensiva jättar som Mathis och Freeney hade knappt ett enda viktigt ingripande. Det ser ut som man ger upp så fort man hamnar i underläge vilket man verkligen gjorde i söndags. Det slutade 62-7 om någon missat det. 21-0 efter första kvarten och då la sig Colts värre än Manchester United gjort några timmar tidigare. Drew Brees var självklart fantastisk och var uppe och nosade på alla möjliga rekord vad det gäller QB-statistik under en match. 31/35 passningar gick fram varav fem var TDs. Marques Colston, Jimmy Graham och Robert Meachem var alla livsfarliga och fick göra lite som de ville plus att RBn och returnern Darren Sproles (bilden) fortsatte att vara så bra som han varit hela säsongen sen han kom från San Diego. Vem tycker att Reggie Bush borde fått ett större kontrakt för att stanna? Så som Sproles spelar tycker knappast ens Bush själv det.

Monday night football:

Ravens @ Jaguars – Tycker du att football borde leva upp till sitt namn bättre? Bli ett Jacksonville Jaguars-fan! Man slog Ravens med 12-7 efter fyra field goals från Josh Scobee varav tre var över 50 yards (kanske borde Ravens coach John Harbaugh gjort en ”Bounty Bowl”?). QBn Blaine Gabbert hade väldigt svårt att få igång något anfallsspel men ändå tillräckligt för att plocka hem ett FG per kvart. Ravens å sin sida var dåliga och nu har man tappat AFC North-ledningen till Steelers. Hela matchen var smockfull av penalties vilket inte hjälper rytmen i ett anfallsspel. En riktigt dålig match där man tackar högre makter för arkiverade matcher för från start till mål gissar jag att den matchen tog fem-sex timmar (bara en liten överdrift).