Hur fungerar spelschemat i NFL?

En av de vanligaste frågorna man ställs inför som ny NFL-fantast är hur spelschemat fungerar. Hur får dem ihop det och varför möter man inte alla lagen som i en normal liga?

Grundserien i NFL är 17 veckor lång och skall fyllas av 16 matcher och en spelledig vecka (S.k. ”Bye-week”). Den första reaktionen kring det här för en nyinvigd brukar vara att det är en väldigt kort säsong. Ett faktum som är en stor del av tjusningen med NFL. Varje match är betydelsefull. På grund av den korta säsongen har dock lagen inte möjlighet att möta alla de andra 31 lagen i ligan under en säsong, utan på något sätt får man försöka fördela ut dessa över tiden.

NFL är som sagt en liga med 32 lag. Dessa är fördelade i två konferenser med således 16 lag i varje. Dessa kallas AFC (American Football Conference) och NFC (National Football Conference). Varje konferens är sedan indelad i 4 divisioner, med följaktligen 4 lag i varje.

När vi nu rett ut det här kan vi ta en titt på hur det bestäms vilka 16 matcher varje lag skall spela:

[check_list]

  • Varje lag möter de tre andra lagen i sin division två gånger varje säsong. En gång på hemmaplan, en gång på bortaplan.(Totalt: 6 matcher)
  • Dessutom spelar man en match mot varje lag ifrån en specifik division i samma konferens. Vilken den här divisionen är alterneras och på tre års sikt ((Det finns helt enkelt tre stycken andra (den egna borträknad) divisioner i den egna konferensen. En varje år. Därav tre år.)) har man således mött alla lagen i sin konferens åtminstone en gång. (Totalt: 4 matcher)
  • Sedan gör man samma sak med divisionerna i den andra konferensen. På 4 års sikt har man då, åtminstone, mött alla lagen i den andra divisionen en gång. (Totalt: 4 matcher)
  • Slutligen möter man två motståndare från den egna konferensen. Dessa skall uppfylla kriteriet att de hamnade på samma plats i sin division som en själv. Dvs, ett lag som vann sin division under föregående år, skall möta någon av de andra segrarna. ((Ett lag som blev tvåa skall således möta någon av de andra tvåorna osv.)) Lagen ifråga skall också uppfylla kriteriet att de inte skall vara medlem av den divisionen som omnämns i punkt två.(Totalt:2 matcher)

[/check_list]

Klart som korvspad?