Johnny Unitas

(Video på Unitas återfinns längst ner i artikeln. Missa inte det. Fantastiska gamla arkivbilder)

7 oktober slog Drew Brees ett av NFLs äldsta rekord, nämligen Johnny Unitas prestation att passa för en TD i 46 raka matcher. Rekordet hade stått sig i 52 år men tillslut blev det Saints lille ”gunslinger” som slog det. Vem var då denne Unitas?

Johny Unitas (1933-2002) växte upp i Pittsburgh som son till litauiska invandrare, vilket är anledning till det annorlunda efternamnet som är en amerikanisering av släktens ursprungliga ”Jonaitis”. Pappan dog när Johnny endast var 4 år gammal och modern fick arbeta dubbelt för att få ekonomin att gå runt för familjen. Efter avklarade studier i Pittsburgh gav sig Unitas iväg till Louisville Kentucky för att pröva lyckan som fotbollspelare på collegenivå.

Tiden på College var synnerligen annorlunda då skolan hade lite varierande satsning på sporten ifråga. Under en valde t.ex. skolan att satsa mindre på fotbollspragrammet vilket ledde till att Unitas fick ta upp square-dance som ”intresse” för bibehålla sitt stipendium. Skolan skiftade sedermera också till att spela s.k. ”Two-way football” som innebär att spelarna spelade både offensivt och defensivt. det här fick till följd att Unitas även tog sig an rollen som linebacker och safety.

Efter college var det slutligen dags för att äntra den stora världen. Unitas draftades av Pittsburgh men släpptes av föreningen inför säsongen då han ansågs vara överflödig. ((Coachen ansåg nämligen att Unitas inte hade intelligensen som krävdes. )) Unitas tog då jobb inom byggnadsindustrin och fortsatte spela endast på helgerna för ett, mer eller mindre, lokalt amatörlag. En god vän på jobbet insisterade dock att det skulle prova att åka till Baltimore Colts uttagningar. Det skulle visa sig vara en mycket bra idé, och 1956 skrev Unitas på ett kontrakt för klubben som backup-QB. [quote_right]”Look at his sideburns (Joe Namath) he looks like a girl, now Johnny Unitas, thats a haircut you could set your watch by!!”
– Grandpa Simpson[/quote_right]

Tiden som backup blev dock kort då ordinarie QB skadade sig i säsongens fjärde match. Unitas fick hoppas in och bortsett från en ”pick-6” ((Interception som motståndarna direkt returnerar för en TD)) på första passet var det, mer eller mindre, spikrakt uppåt i karriären från dag ett. Av höjdpunkterna bör 1958 års NFL Championship ((Vid den här tidpunkten var ligan fortfarande två separata ligor. NFL och AFL. Fenomenet Super Bowl var således inte påhittat ännu)) nämnas. I historieböckerna har matchen fått namnet ”The greatest game ever played”, och anses vara startskottet för det nationella intresse för sporten som lever än idag. Anledningen var primärt att matchen TV-sändes över hela USA, samt att det var en jämn och bra match. Slutet var spektakulärt på så vis att Unitas ledde sitt Colts i en sista drive, och lyckades få matchen till förlängning genom ett field goal i slutminuterna. Direkt i förlängningen ledde han dem på nytt i en 80-yards drive som avgjorde matchen till Colts fördel. Unitas insats var monumental och den nationella tv-sändningen gjorde att han blev ett stort namn hos det amerikanska folket.

Under hela 60-talet var Unitas, och hans Colts, en betydande faktor i sporten. Förutom passningsrekordet som nämndes i ingressen passade han för totalt 40,239 yards och 290 touchdowns. Han blev även utsedd till ligans bäste spelare 3 gånger och uttagen till Pro Bowl hela 10 gånger. 1970 krönte han en lång och framgångsrik karriär med en seger i Super Bowl V (1970).

Jonny Unitas betydelse för Colts var, och är, enorm. Hans tröja med nummer 19 är t.ex. pensionerad av föreningen sedan länge. Relationen mellan parterna fick dock sig en törn 1984 när lagets nya ägare Robert Irsay valde att flytta laget till Indianapolis. En flytt som inte var populär hos varken Unitas eller någon annan i Baltimore. Även om hans minne vårdas i Indianapolis fortfarande, var han själv noga med att poängtera sin lojalitet till staden Baltimore. När staden återigen fick ett NFL-lag 1996 kunde man ofta se Unitas på matcherna, eller t.o.m. vid sidlinjen. Efter hans död 2002 tyckte Ravens fans att arenan skulle namnges efter Unitas. Namnrättigheterna hade dock precis sålts till en bank vilket gjorde det hela omöjligt. Istället valde man att resa en staty av Unitas utanför arenan.

Klippet nedan är taget ifrån NFL Films lista över de 100 bästa spelarna genom tiderna. Unitas nådde nummer 6 på den listan och presenterades av sportskribenten Frank Deford. Han sammanfattar Unitas betydelse för sporten oerhört bra när han menar att Unitas insats i ”The greatest game…” är gjutformen för dagens moderna QB.

[quote_box]”Every quarterback since then, whoever it is. One of the Mannings, Brady, whoever…can be placed in that template. It all decends from Johnny Unitas on that december day in 1958″[/quote_box]

http://www.youtube.com/watch?v=a2Ed1CdH6SA

En kommentar till “Johnny Unitas”

Kommentarer inaktiverade.