Klassiska ögonblick: The Catch (1982)

På måndag kväll spelas sista matchen på Candelstick Park i San Fransisco, och med det här går en epok i graven. En arena som bjudit på många minnesvärda ögonblick.

När jag satte mig ner för att skriva lite om det faktum att de nu skall spela den sista matchen på Candlestick slogs jag av att jag borde kunna återvinna lite gammalt material. Jag har ju redan skrivit en liten text om arenan, och en om ”The Catch” som en del av vår serie ”Klassiska ögonblick”. Eller hur var det nu med det? Efter lite sökningar på sidan upptäcker jag att ”The Catch” inte alls finns omskriven på sidan. Jag har helt enkelt missat att skriva om ett av de mest klassiska spelen i amerikansk fotbolls historia. Självklart är ingen sämre än att, man kan bättra sig. Så lagom till arenans sista match ger vi nu ”The Catch” det utrymme det förtjänar.

Candelstick Park är verkligen legendarisk. Här har du kunnat se flera av de allra största, såsom Joe Montana och Jerry Rice, spela och vinna. 49ers är bland de mer framgångsrika lagen genom alla tider med sina 5 titlar. ((Steelers leder med sina 6)), och finalförlusten senast var faktiskt första gången de förlorade en final. 49ers storhetstid var framför allt under 1980-talet och inleddes enligt många den 10 januari 1982, i en slutspelsmatch mot dåtidens gigant Dallas. Ett Cowboys som under tidigare år haft den fula vanan att slå ut just 49ers. Det här året skulle det dock bli annorlunda, även om det inte såg ut så under delar av matchen. Med 51 sekunder hittade dock Joe Montana sin WR Dwight Clark med en passning i målområdet. Spelet fick namnet ”The Catch” och är idag en av de mest kända enskilda händelerna i NFLs historia. Händelsen markerade även gränsen mellan två stora eror. Slutet för Dallas 70-tal och starten för 49ers fantastiska 80-tal.

http://www.youtube.com/watch?v=u70qV-6QRuQ

Nästa säsong spelar 49ers således på Levi´s Stadium. Inför den här texten bollade jag tankarna med ett av de mer hängivna 49ers-fansen på Twitter (@biwallo). Ni vet han som twittrar ut ”Gameday!” varje söndagsmorgon. Han beskrev en situation som säkert många andra fans kan vittna om. Känslan av ett visst vemod, men samtidigt vetskapen om att något nytt behövdes. Candlestick var en oerhört sliten arena, som inte ens är byggd för sin sport. Den nya arenan kan mycket väl bli ett oerhört uppsving för 49ers.

En kommentar till “Klassiska ögonblick: The Catch (1982)”

Kommentarer inaktiverade.