Mästarmötet

På söndag tar New England Patriots emot Denver Broncos, och även om Manning numera klär sig i oranget, så är det svårt att bortse från att det här är rivalitet på hög nivå. Tom Brady och Peyton Manning är de två stora giganterna från de senaste tio åren och matcherna dem emellan har alltid varit något speciellt. Mike Golic (”Mike and Mike in the morning”) sammanfattade det väl när han i fredagens sändning beskrev det som en ”sådan där match där du inte pratar om lagen, utan hänvisar det till en match mellan Brady och Manning”. Det rör sig trots allt om två av de stora QB genom tiderna

Utan att frånta dem någon talang eller förmåga, skall vi dock ha i åtanke att det är två killar som kan ha sett sina bästa dagar. För även om båda kommer rankas högt när vi läser om dem i historieböckerna en vacker dag, är det ändå så att det för stunden finns QBs som rankas högre. Dem är inte många (kanske t.o.m bara en) men konkurrensen för Brady/Manning har hårdnat betänkligt i takt med att de blivit äldre. Detta till trots finns det en hel del prestige i det här mötet, och större delen av sportens fans kommer ha sina ögon på vad som händer i Foxborough imorgon.

http://www.youtube.com/watch?v=B2IlQc71Kpw

Tittar vi på föregående möten har det givit oss många minnesvärda situationer. Själv minns jag mötet mellan Colts och Patriots 2009. Troligtvis för att jag är ett stort fan av Manning och således minns hans segrar, men även för att det var en fantastisk match som även fick ett intressant efterspel. Colts vann med 34-35 efter att Patriots valt att satsa på ”fjärde och två” på egen 28-yards linje, vid ställningen 34-28 (2.08 kvar av matchen). Försöket misslyckades och Manning tog över och ledde sitt lag till en TD.

Patriots Bill Belichick fick naturligtvis kritik för sin vågade satsning, samtidigt som vissa menade att hans agerande var den största hyllning en QB (Manning) har fått av en motståndare. Varje gång en coach numera göra något liknande återkommer gärna experter till Belichicks val som en slags given referenspunkt. Nu senast nämndes det i helgen när Carolina valde att sparka på fjärde, och ge Falcons bollen. Förra året aktualiserades det när Falcons misslyckades på fjärde mot Saints och sedermera förlorade matchen. För att återgå till Belichick så fick han rätt rent akademiskt av statistiken, även om inte alla sportexperter delade akademins slutsats.

Den andre experten som förekommer i klippet, David Romer, har vi skrivit om tidigare här på Tenyards för några år sedan. Hans arbete kring att fega eller satsa på fjärde försöket är läsvärt. Åtminstone sammandraget. En pdf med materialet hittar ni här.

Matchen mellan Broncos och patriots spelas på söndag klockan 22.25 i Foxborough, och sänds på TV10 här i Sverige. Missa inte den.