Matchen i matchen: Lynch vs Knigthon

Med tanke på att väderleken mycket väl kan vara aningen otrevlig under Super Bowl, är det troliga scenariot att de stora pojkarna (fysiskt sett) kommer vara det som kommer vara tungan på vågen när det blir dags att summera den här säsongen.

För Denvers del kommer det krävas att de dominerar line of scrimmage och framför allt tar hand om Marshawn Lynch. När Cardinals besegrade Seattle (med 17-10) strax innan slutspelet var deras matchplan tämligen tydlig: Många gubbar i boxen. Baksidan är självfallet att du öppnar upp banan för passpel, men någonstans är det risken du får ta. Russell Wilson är en bra QB, men Lynch är trots allt den bäste i sitt gebit.

Den snart 28-årige runningbacken från Kalifornien är inne på sin sjunde säsong i ligan och är troligtvis i sin livs form. 1257 yards blev det under grundserien den här säsongen, och hans fysiska spel har passat som handen i handsken i Seahawks hårdföra stil. Lynch började sin karriär i Bills 2007 (12:e valet i första rundan. Adrian Peterson var den ende RB som gick före honom), men skador och lite trubbel med rättvisan gjorde att de sedermera bytte bort honom till Seattle. Även om problemen med rättvisan inte försvann direkt, har dock de sportsliga insatserna blivit allt bättre. Idag rankas han som en av de bästa, kanske den bäste, runningbacken i ligan.

Lynch snittar 7,7 yards i mitten av banan. Dnvers D släppper dock bara i snitt 3,2 där. (Källa: ESPN)
Lynch gillar att springa i mitten av banan.

Lynch spelstil är som sagt oerhört fysisk och rak. Han gillar att springa på i mitten av banan. Precis som grafiken till vänster visar. Raka vägen mot mål, sen är det upp till försvaret att försöka ändra på det. På söndag ställs han dock mot en spelare som fått sitt stora genombrott i år. Broncos DT Terrence ”Pot Roast” Knighton ((Döpt efter att han beställde det på planet en gång)). En charmig kille på nätta 190 cm och 150 kilo. Precis som Lynch har han en bred bakgrund ((Ingen ordvits även om en scout sagt att han har en av de största rövarna i NFL)) då han i ungdomsåren även spelade TE/WR. Som förebilder lyfter han fram Patriots Wilfork, som tidigt visade att linjemän inte bara är stora tjockisar som inte kan röra på sig.

[quote_box]“I grew up a Patriots fan and I watched Wilfork all the time….A lot of people get caught up in the mystique of big guys just taking up space, but Wilfork has great feet, he has great instincts, and that’s something I modeled myself after. Just being a quick guy laterally and making plays in the backfield. Him and Haloti (Ngata, Ravens), they’re probably guys I watch the most.”[/quote_box]

Knighton draftades i tredje rundan 2009 av Jaguars, och spelade 61 matcher för dem innan han i fjol bytte till Broncos ((Coachen Jack del Rio jobbade med Knighton under sin tid i Jags)). Skador och dylikt gjorde att Knighton tidigt fick ta ett stort ansvar redan under sin första år i klubben. Ett ansvar som han, minst sagt, axlat väl. Hans goda insatser, samt charmiga framtoning, har gjort att han växt fram till en förgrundsgestalt under Super Bowl-veckan. Alla vill ha en bit av ”Pot Roast” helt enkelt.

Även om trupperna i amerikansk fotboll är stora kan mötet mellan Lynch och Knighton var den kanske allra viktigaste. Personligen har jag mycket svårt att se Broncos plocka hem det här om Lynch får härja fritt. Skulle de däremot mildra de skador han åsamkar blir det en helt annan match. Så när matchen kickas igång framåt halv ett kan det vara värt att hålla ett extra öga på Marshawn Lynch (#24) samt Terrance Knighton (#94). För det kommer smälla rejält där i mitten.