NFL, en liga på tillväxt?

En av de största nyheterna på sistone har inte varit någon insats på planen utan en diskussion som pågått vid sidan om. Visserligen kan man ställa sig frågan om det inte räcker med diskussioner mellan liga och spelarfacket det här året, men är det inte det ena så är det de andra.

Ämnet den här gången är dopingkontroller av s.k. tillväxthormon (HGH). Eftersom den här typen av dopning varit svår att upptäcka innan har det varit väldigt populärt bland idrottare att ta genvägen via HGH för att bygga upp sin kropp. Förutom att kroppen blir större och starkare så minskar det även risken för skador. Myntet har självfallet en annan sida, såsom diabetes, cancer och t.ex. att kroppsdelar helt enkelt blir för stora och ger upp.

De av er med gott minne minns kanske BALCO-skandalen (2002) som bl.a. drog med sid baseball-stjärnan Barry Bonds i fallet. BALCO var ett laboratorium som försedde idrottare med dessa preparat och Bonds var långt ifrån det enda namn som svärtades i den här historien. Pga av sin statur i USA blev han dock skandalens omslagspojke. Sen dess har testerna för HGH blivit allt bättre och 2004 användes de för första gången på de olympiska spelen.

Ett OS kan tyckas vara ett kvitto på att testerna är tillräckligt bra, men icke. Det som nu vållar debatt när testerna skall införas i NFL är frågan om testerna är tillräckligt bra och exakta? Tänk om någon atlet blir oskyldigt dömd? Huruvida spelarfackets oro för rättssäkerheten är genuin eller bara ett sätt för att skjuta på det in i det sista så att ingen medlem skall bli tagen på sängen lär vi aldrig få veta. Många tror dock att spelarfacket får svårt att hålla dessa tester borta ifrån idrotten i längden. Även om de förkastat alla de experter som ligan bjudit in till diskussioner hittills, lär de få problem om internationella dopingbyrån WADA går in och godkänner testerna. Den rösten väger synnerligen tungt.