Raymond James Stadium

I vår serie rörande NFLs olika arenor har turen idag kommit till Raymond James Stadium i Tampa, Florida. Hemmaplan för Tampa Bay Buccaneers. Tanken att skriva om just den här arenan kom från en av er läsare, nämligen signaturen @mrhultmark, som gav oss förslaget via Twitter. Den speciella motivering, som synes i citatet till höger, omnämner primärt ett piratskepp. Men mer om det senare.
[quote_right]”Coolast – Raymond James Stadium i Tampa med sitt Buccaneers skepp som skjuter m kanonerna vid TD. Barnsligt mäktigt” @mrHultmark[/quote_right]

Arenan som i folkmun bär namnet ”Ray Jay” är en tämligen ny arena, och invigdes såpass sent som 1998. Den nätta kostnaden på 168,5 miljoner USD finansierades till fullo av staden Tampa, och uppfördes för att ersätta den gamla arenan Tampa Stadium som ligger precis intill. Efter arenan stod färdig såldes sedermera rättigheterna till ett finansbolag, som således är anledningen till det lagom sexiga namnet på arenan. Arenan tar till vardags ca 65.000 människor, men rekordet är på 72.000 personer och sattes när rockgruppen U2 (2009) besökte arenan med sin ”360” turné.

Likt många av ligans nya arenor finns det ännu inte så mycket historia att luta sig tillbaka emot. Precis som t.ex Dallas Cowboys pampiga arena handlar allt om yta och storlek. ”Ray Jay” har exempelvis en teknikpark som inte går av för hackor. Pricken över i är arenans två stora monitorer som bildar den ”klassiska” resultattavlan. Dessa två mäter 24×92 fot var och är bland de större i ligan.

Men även om teknik är roligt och imponerande så sticker arenan ut med en sak som gör den unik i sitt slag. Ett eget piratskepp. Längst upp på ena kortsidan står det här 31 meter långa, och 45 ton tunga skeppet och skjuter med sina kanoner när hemmalaget gör poäng. 7 gånger för touchdown, 3 för field goal. Jag förstår visserligen att pirattemat inte passar in perfekt i alla sammanhang i samhället. Vi minns bl.a. Seinfelds ”Puffy-shirt” som inte togs emot så bra, men här känns det mer rätt. Förstår visserligen att det extrema pirattemat i Tampa är en riktig vattendelare. Vet inte riktigt hur jag själv skulle ta det om mitt favoritlag plötsligt gick ut och meddelade att nu blir det kråsskjortor och kanoner för hela slanten. Men som sagt det väcker onekligen barnasinnet i en.

[check_list]

  • Kapacitet: 65.908
  • Öppnad: 20 september 1998
  • Plats: Tampa, Florida
  • Underlag: Naturgräs
  • Ölpris: 5.75$ (ca 50 cl)

[/check_list]

En kommentar till “Raymond James Stadium”

  1. Jag ligger nog i den skaren som hellre sett arenan utan piratskeppet. Känns lite väl mycket Disneyland för min smak. Sen ska det tilläggas att jag öven inte är helt såld på ’Boys nya heller. Bygger man en arena som satsar på konst och vilket vin man serverar mer än stämningen och nachos n cheese så får det tummen ner av mig.

Kommentarer inaktiverade.