Super Bowl: Var inte en Whiskey Sour?

Vi funderar vidare lite på temat vad gäller dricka. Den här gången tillsammans med Peter ifrån Bourbonbloggen. Föga förvånande rekommenderar han ett större intag av majs. Närmare en Whiskey Sour.

Om vi börjar med det mest grundläggande. Vad är en Whiskey Sour?
– Det är en drink gjord på Bourbon, citronjuice och sockerlag. Vanligtvis med några droppar Angostura som extra krydda. För lite extra effekt kan man ha med lite äggvita. När man då skakar drinken får du en trevlig skummig effekt som attraherar en del.

Hur ser då receptet ut? Hur mycket skall man ha av varje?
– Det här varierar ifrån person till person, men den vanligaste fördelningen i en ”sour”-drink är 4-2-8. Dvs att man har 4 delar surt, 2 delar sött, och 8 delar alkohol. Om du söker runt på nätet kommer du säkert notera att det är tämligen vanligt att man ökar på den söta biten en aning. Kanske t.o.m. till den grad att man har lika delar sött och surt. Men då känns ordet ”sour” i titeln inte fullt så passande i min mening.

Ni som driver en blogg i ämnet. Har ni några preferenser på valet av alkohol?
– Tja, det beror lite på. Jag skulle inte använda de dyraste dropparna jag har till att blanda en drink. Eftersom tanken med den här artikeln är att ge ett drinkförslag till en Super Bowl-fest – antar jag? –  så skulle jag säga att du bör välja bourbon precis som du väljer champagne på nyår. Drick inte de dyraste dropparna runt tolvslaget ((OBS! Klockslaget är inte det relevanta här utan, med ”tolvslaget” menar Peter sent in på festen, när alkoholintaget kanske blivit en del redan)), utan börja med dem tidigt på kvällen. Vill du ha en ”len” drink skulle en klassisk Maker´s Mark fungera bra. Vill du ha en drink där bourbonen tar mer plats skulle jag välja en bourbon som består av mer rye. ((Alla bourbon består av minst 51% majs, därefter varierar spannmålen. Maker´s som nämndes innehåller mycket vete, medan andra kan innehålla t.ex. råg som ger en mer kryddig smak.)) Four Roses eller t.ex. Knob Creek. Den sista är dessutom väldigt trevlig att dricka bar.

På tal om att dricka bart, vad förespråkar ni där?
– På Bourbonbloggen har vi visserligen en topplista, men den skapar vi tillsammans med våra läsare. Recensenten står för 50% av betyget medan läsarna står för resten. Just nu toppar Booker´s före min personliga favorit Noah´s Mill. Så där är folk välkomna att gå in och rösta om det provat någon/några av de sorter som vi prickat av hittills.

2 svar på “Super Bowl: Var inte en Whiskey Sour?”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.