The Barry Sanders Rule

Barry Sanders kommer naturligtvis bli ihågkommen som en av de allra största runningsbacks som ligan skådat. Bland alla utmärkelser väljer vi dock att fokusera på andra saker i hans digra CV. I tider av kontraktsskrivning har vi valt att titta lite på ”the Barry Sanders Rule”.

Sanders (f 1968) var alltså RB och spelade för Detroit Lions under hela sin framgångsrika karriär (1989-1998). Rekord slogs på löpande band ((Sanders är t.ex. 3:a genom alla tider om man räknar rushing yards)), och när experter skall summera historien brukar Sanders alltid hamna långt upp i listorna. T.ex. hamnade han på 17:e plats när historiens bästa spelare skulle listas på NFL.com härom året.

Det som dock saknas i hans digra resumé är framgångar för Detroit Lions under den här perioden. Något som tillslut skulle ta ut sin rätt. Sanders tröttnade helt enkelt på at spela i ett lag som var så dåligt som Lions, och i juli 1999 valde han att meddela att han drog sig tillbaka från sporten. Sanders var då endast 30 år gammal. Han hade helt enkelt tappat gnistan att spela.

Förutom att beslutet var lite chockerande i sig, var Lions ledning minst sagt irriterande. Det här eftersom det fanns ett litet ekonomiskt problem med att Sanders pensionerade sig lite ”för tidigt”. Två år tidigare hade nämligen Sanders skrivit ett nytt 6-årskontrakt som gav honom en sign-on bonus på 11 miljoner. Dessa pengar fick Sanders således tillgodo direkt vid kontraktskrivningen, och det var således förståligt att Lions i det här läget kände sig lite blåsta på dem. Således krävde de att Sanders skulle betala tillbaka 5,5 av dessa 11 miljoner, vilket dock huvudpersonen själv inte kände för.

Eftersom parterna inte var överens fick ärendet avgöras av en tredje part som tillslut dömde att Sanders skulle betala tillbaka 1,8 miljoner omgående medan resterande bonus skulle betalas tillbaka över kontraktets återstående tre år. Allt under förutsättningen att Sanders inte kom tillbaka till sporten. Sanders gjorde dock ett tappert försök till att bli kvitt Lions. Hans erbjudande gick ut på att han kunde tänka sig att betala tillbaka alla pengar direkt, om han blev bortbytt till ett annat lag (Sanders skulle då i det scenariot fortsätta att spela). Lions var dock inte så sugna på det utan valde en lång amorteringsplan, och en av tidernas bästa RB förblev således pensionerad.

Ligan (NFL) var naturligtvis inte helt nöjda med den här typen av publicitet. Efter incidenten med Sanders skrev de därför in i reglementet att klubbar hade rätt till viss kompensation om en spelare drog sig tillbaka mitt under ett kontrakt. Ett bra skydd för alla klubbar. Speciellt i dessa tider då sign-in bonusar har blivit allt större. Det här reglementet bär numera ”upphovsmannens” namn, och refereras således till som ”The Barry Sanders Rule”

En kommentar till “The Barry Sanders Rule”

Kommentarer inaktiverade.