Tidtagning

Det här kapitlet i vår serie om grunderna i sporten kommer handla om tidtagning. Det vill säga hur klockan fungerar och när den stoppas och när den fortsätter ticka. Det kommer bli många siffror men vi skall försöka hålla det så enkelt som möjligt.

Matchen spelas i fyra kvartar (quarter) som passande nog är 15 minuter långa var. Mellan varje quarter byter lagen sida. Vila sker i form av 2 minuter efter 1:a och 3:e kvarten samt 12 minuter i halvtid (dvs mellan andra och tredje kvarten). Det lag som började matchen med boll blir försvarande direkt efter halvtidspausen. Första och tredje ”quartern” sätts igång med en avspark. Vid övriga tillfällen fortsätter man där man var. Hade lag A bollen på mittplan, fortsätter de där efter pausen.

Under matchens gång stoppas klockan i normalfallet inte utan löper på även mellan varje försök (down). Undantagsfallen är misslyckade passningar (dvs ingen spelare fångar bollen innan den slår i backen), regelbrott eller om en spelare springer utanför planen. Det här reglementet får av naturliga skäl många taktiska konsekvenser för lagen. Ett lag som leder i slutet av matchen springer gärna med bollen eftersom klockan då kommer löpa på kontinuerligt. Ett lag som däremot ligger under passar gärna. Det här gör det primärt för att det är ett snabbt sätt att vinna mark, men även för att klockan stannas om de misslyckas med ett pass. Dessutom passar de ofta ut mot sidlinjerna, för att mottagaren skall kunna kliva utanför planen och således stoppa klockan.

Mellan varje försök har anfallande lag 40 sekunder på sig att starta spelet igen. Om de misslyckas med det här bestraffas det med 5 yards (delay of game). Dvs. Domaren flyttar bollen 5 yards bakåt, vilket innebär att anfallande lag har 5 ytterligare yards att ta sig innan de får 4 nya försök.

Som hjälpmedel för att stanna klockan kan coacherna bl.a. använda sig av time out. Bägge lagen tilldelas 3 stycken sådana per halvlek. Förutom att stanna klockan ger det även coacherna chans att samla laget en aning och prata igenom läget i matchen.

 

(Den här artikel ingår i vår NFL-skola och dess grundkurs. Texten är ämnad för dig som precis upptäckt sporten och som vill förstå mer rörande vad det är som händer. Om du vill se alla tidigare publicerade artiklar i serien så återfinns de i menyn under NFL-skolan >> Grundkurs.)