Utvärdering av Viasats nya sändningar

Igår (söndag) var det då dags för NFL att dra igång på riktigt, och i och med det även Viasats NFL-söndagar. Mycket var nytt, många var åsikterna men var det ett steg i rätt riktning?

Viasat har i år valt att satsa lite extra på sändningarna från NFL. Bl.a. med en riktig studio, fler matcher (även i HD) och en s.k ”redzone-feed” som ger oss tittare höjdpunkterna från de övriga arenorna. En nyhet som var helt suverän i min mening, och som gör att tittaren får ett större grepp om vad som händer i ligan.

Den nyhet som dock vållade allra mest snack var att sändningarna numera har svenska kommentatorer. För dem av er som inte följer #nflse taggen på Twitter var det till en början upploppsstämning på inläggen, och varken Viasat eller kommentatorerna (Magnus Dahlbom/Carl-Johan Björk) var vatten värda. Kritiken var, i min mening, till viss del befogad, men samtidigt var det här första sändningen för året och de kommer säkerligen bli bättre framöver. Dagens roliga överraskning var Hamish Mabon och Stefan Björkman som kommenterade mötet mellan 49ers och Packers. Dessa två var mycket bra, och uppvisade oerhört bra kunskaper om det mesta. Ända kritiken där är möjligtvis att de var aningen lågmälda. Ibland skulle det vara kul med lite mer inlevelse.

Trots den massiva kritiken tror jag att Viasat tar det hela med ro, eftersom den här reaktionen inte direkt kan komma som en överraskning för dem. Frågan är snarare när, eller om, kritiken lägger sig framöver? Vad gör de då? Dessutom sänds matcherna med orginalljud på Viaplay.se och Viasats HD-kanaler, vilket gör att de som vill ha amerikanska kommentatorer kan välja de källorna. Någonstans finns det en bra tanke med deras upplägg, på så vis att om vi vill sprida sporten i Sverige krävs det att vi gör den lättare att ta till sig. Om ett ökat intresse kräver att kommentatorerna pratar svenska så är i alla fall jag villig att göra ett försök. Visst har Viasat mycket att lära, men samtidigt får vi ge dem lite tid att bli varma i kläderna.

Vad tycker du om Viasats nya upplägg?

10 reaktioner till “Utvärdering av Viasats nya sändningar”

 1. Riktig studio, fler matcher och redzone-feed… allt bra. Svenska kommentatorer… vet ej, om jag ska vara ärlig. Inte för att jag tycker det är dåligt på något sätt, kommentatorer + bisittare gjorte en bra insats tycker jag. Men för mig är amerikansk fotboll intimt förknippat med riktigt amerikanska kommentatorer som tjoar och lever runt. Känns möjligen också som att de amerikanska kommentatorerna har aningen mer koll på spelarmaterial och runtikringsnack vad gäller ligan. Å andra sidan, efter att ha tittat på am fot i tio års tid, finns det fortfarande saker jag inte förstår, speciellt vad gäller taktik och spelarpositioner. Det var riktigt fint när de svenska kommentatorerna gick in och förklarade vissa saker. Jag tycker gärna man kan snacka ännu mer om sådant, gärna med skisser och datagrafik från studion i pauserna. Typ ”här såg vi att Jets ställde upp med xxx-försvar, ett försvar som innebär att man har de och de möjligheterna beroende på om den och den positionsspelaren gör si eller så”. Kan också instämma i att man borde sänka mikrofonernas upptag en smula för de svenska kommentatorerna, så att de måste ”sjunga ut” lite. Lät lite ”mumligt” ibland. För övrigt… stämmer det alltså att Viasat HD sänder matcherna med originalljud? Finns dessa kanaler hos ComHem?

 2. Jag skall inte svära på HD-kanalerna. Jag satt online och kollade på Viaplay. Där visades Viasat Fotboll HD-kanalen. Där var det Amerikanska kommentatorer. Kan hända att det bara är via nätet det är så. Fick dock intrycket att via Twitter att det skulle vara så på HD-kanalerna via ”vanlig” tv också. Någon som kan konfirmera detta?

 3. Tycker att man ska ge de svenska kommentatorerna creed. De gjorde ett bra jobb och med tiden kanske det blir riktigt bra. Just att de som aldrig har sett NFL förstår sporten lättare. Min sambo som aldrig sett på NFL tyckte tex att det var skönt att de förklara spelet på ett begripligt vis.

 4. Tycker man ska skilja på kritiken. Jag vill inte ha svenska kommentatorer och kollar således på Gamepass, fine. Vill man däremot ha svenska kommentatorer så tror jag inte man ska vara missnöjd med valen, bra och pålästa med ett genuint intresse. Sen kommer det tekniska lösa sig allt eftersom.

  Har inget övers för viasat koncernen men däremot hoppas jag det går bra för C-J Björk och Magnus, plus de nya. Hoppas på mkt nytt intresse så budgeten höjs ytterligare så man på vissa matcher kan få över ett par på plats med inför och efter reportage.

 5. Jag tycker initiativet är smart. Om man sitter och zappar runt en söndagskväll och råkar hamna framför Bills-Jets med amerikanska kommentatorer man aldrig hört talas om som sitter och rabblar om slants, bootlegs och two minute warnings är nog risken stor att man fortsätter vidare till Catania-Palermo där man i alla fall fattar något av vad som händer. Med ett par svenska kommentatorer som kan berätta varför Tim Tebow är känd trots att han inte kan göra sitt jobb eller varför Rex Ryan ser ut som han gör plus kanske också förklara lite regler här och där så är nog chansen att man ger det ett försök bra mycket bättre.

  Personligen är inte de svenska kommentatorerna ett problem (försök ta er igenom en hel match med Cris Collinsworth eller Jon Gruden utan att känna er som Jack Nicholson i slutminuterna av Gökboet) med TV10 utan sändningstiderna (visserligen av ganska naturliga skäl) och framförallt reklamen. Det går bara inte. Med Gamepass dagen efter ser man en hel match på knappa två timmar istället för över 3.5 som t.ex. Saints-Redskins tog i söndags utan övertid. Snittar man tre-fyra matcher per omgång hinner man göra en hel del annat än att titta på Ice Cube bråka med en ölflaska 35 gånger vilket känns ganska skönt.

 6. Mabon och Björkman upplevde jag som rejält partiska i sin match. Det kan jag i sig leva med men jag blir väldigt nyfiken på varför de höll på 49ers. Eller var det så att de bara hatade Packers (det sistnämnda kan jag med mina björnögon absolut förstå iofs).

 7. Beklagar om jag uppfattades som partisk. Jag har i och för sig bott i San Francisco i ett år, men det är min smärtsamma plikt att meddela att jag är en Patriots fan och har varit det sen jag var i Boston när ”the Tuck rule” game spelades. Jag har den yttersta respekt för Green Bay, som är ett av de sundaste franchises som finns. 31 spelare av 53 kommer via draften, till det tillkommer ett antal odraftade free agents som har kommit direkt till Packers. De är ett föredöme vad gäller att bygga ett lag med suna värderingar från grunden, liksom för övrigt 49ers är. Den glädje över att 49ers spelade bra – och för övrigt vann rättvist – var helt enkelt kopplad till att alla experter hade ”pickat” GB som segrare, medan jag hade efter gedigen analys kommit fram till att jag trodde att 49ers skulle vinna i GB för första gången sedan 1999. När det sedan visade sig inträffa så accepterar jag att detta hanterades oproffsigt. Alla är vi barn i början, mer balans lovas nästa gång. Hälsningar

  Hamish Mabon

 8. Roligt att du är här inne Mabon och tack för det ni gör för vår kära sport. Är väl klassiskt att man lutar sig en aning mot underdogen, som väl ändå 9ers var här?

  Blir ärligt tagen sugen att köra tv10 nästa helg och höra hur ni sköter er, ni sitter ju inne med kunskap så det blir över i varje fall. Keep up the good work!

Kommentarer inaktiverade.