Veckans fan: Gunnar och hans Jets

Idag tar vi oss en titt på ett lag som altid väcker känslor och bjuder på underhållning i någon form. Veckans fan heter Gunnar Edebrant och håller på New York Jets. 

1. Vilket är ditt lagBengals Jets Football

New York Jets

2. Hur kommer det sig att det blev just Jets?

1984 när jag gick sista året på gymnasiet i Karlstad fick alla vi som gick 4:e året på Teknis åka på en elektronikmässa. Vid den här tiden var Kabel-TV på intåg i Sverige och i en av montrarna visades, på en suddig bild ((NTSC -> PAL konverterad för den tekniskt nördiga)), Bengals @ Jets på Giants stadium. Redan året innan hade vi själva fuskat med att spela lite amerikansk fotboll här i Sverige inspirerade av återvändande utbytesstudenter. Vi spelade en match – mot det som senare blev Danderyd Mean Machines – som vi naturligtvis förlorade… Nåja, intresset för amerikansk fotboll var väckt och när jag äntligen fick sen en match på TV’n var det ju inte svårt att fastna för ett av lagen – att det blev just Jets berodde nog på att de vann just denna match mot Bengals med siffrorna 43 – 23.

3. Ditt bästa minne?

Som Jets-fan har man inte så många såna! 🙂 Bästa minne är antagligen säsongen 2010, Rex Ryans andra år, när Jets slutade tvåa bakom som vanligt dominanta Patriots i AFC East. Lagen hade delat på vinsterna under säsongen, Jets vann hemma och torskade stort borta. Jets gick vidare som Wild Card med sina 11-5 för säsongen och lyckades gneta sig förbi Colts i wild card omgången ((Till redaktörens stora förtret)). I nästa omgång var det dags för Patriots igen – borta dessutom. Som alla säkert känner till finns det ju en historia mellan Jets och Patriots och känslorna svallade naturligtvis höga. Patriots var stora favoriter att vinna då de vann den ordinarie hemmamatchen med övertygande 45 – 3.

Men den här gången hade Rex Ryan satt ihop ett i det närmaste perfekt D och man höll Brady till 29 för 45 och bara 299 yards. Han kastade förvisso två TDs men sumpade också bollen två gånger, en INT och en Fumble. Mark Sanchez, å andra sidan, var i det närmaste klinisk och gjorde exakt det som behövdes, 16 av 25 och 194 yard MEN 3 TDs och inga turnovers! Att Jets D också sackade pretty boy fem gånger under matchen gjorde att Jets kunde överraska och slå ut Patriots ur slutspelet med 28 – 21 på bortaplan. Jag ler fortfarande stort åt minnet! 🙂

Att vi sen torskade mot Steelers i the AFC Conference Final kan jag leva med…

4. Nämn 3 viktiga fakta (spelare, ledare, händelser etc) som du tycker vi bör ha koll på.

WR Wayne Chrebet – en riktig askungesaga i NFL. En undrafted walk-on WR, just från Hofstra University där Jets hade sin träningsanläggning, som blev en i det närmaste en legend i Jets färgerna. Han gick allmänt under namnet “Mr Third Down” då 379 av hans 560 passningsmottagningar under karriären var 3rd down passes som ledde till en ny 1st down. Man ser fortfarande tröja #80 på många av Jets fans…

RB Curtis Martin – en annan hjälte i det tysta. Efter att ha draftats av Patriots 1995, spelade han även i Superbowl XXXI för dem 1996 mot Packers – en match som Pats torskade med 21 – 35. 1997 blev han FA och Jets såg chansen att plocka upp honom. Bill Parcells, som då flyttade från Patriots till Jets som HC, lade fram ett 6-årigt 36M$ kontraktsförslag som Patriots inte kunde matcha utan att äventyra sin salary cap. Under de sju kommande säsongerna missade den förut så skadebenägna Martin endast en (1!) match och ligger fortfarande på 4:e plats på All Time Rushing listan med 14.101 yards – före såna stjärnor som Tommy Dorsett, Jerome Bettis, Eric Dickerson och Marshall Faulk. 2012 valdes han in i Football Hall of Fame.

DC Bill Belichick – denne nemesis för Jets. Faktum är att han under några år var Jets DC då Bill Parcells och han kom tillsammans från Patriots. Under 3 år var han DC och när Parcells drog sig tillbaka var tanken att Belichick skulle axla jobbet som HC i Jets. Något som han faktiskt också gjorde – för EN dag. Dagen efter att han utnämnts till HC för Jets avgår Belichick och dyker sedan upp som HC för Patriots. Detta ligger till grund för den grundmurade misstro och bristande sympati många Jets fans känner för kusinerna från landet… Att han sen också blir påkommen att i smyg videofilma Jets coaching staff under ett av deras möten bidrar ju inte direkt till hans popularitet i New York.

Måste ju också påpeka att Jets faktisk vunnit EN Superbowl – Superbowl III – säsongen 1968 mot dåvarande storfavoriten Baltimore Colts. Jets kom från AFL och efter sammanslagningen det första AFL-lag som slagit ett NFL-lag i finalen.

(För er som vill läsa mer om Super Bowl III eller Jets-legendaren Joe Namath kan jag rekommendera vår artikel om honom. Den hittar du här.)

 

5. Vad skall vi hålla ögonen på framöver rörande ditt lag?

HC Todd Bowles – som Jets fan är man inte bortskämd med vinster?! Att management äntligen lyckas knyta till sig en bra HC, dessutom lättat på plånboken och skaffat några riktigt bra spelare gör att framtiden som Jets fan ter sig något mindre mörk! Det är nästan så man kan skymta några ljusfläckar där mellan alla regnmolnen.

Om ni får chansen – kolla också efter Fireman Ed som leder publiken på MetLife i den, för mig, klassiska J – E – T – S, Jets! Jets! Jets! ramsan! 🙂

4 reaktioner till “Veckans fan: Gunnar och hans Jets”

Kommentarer inaktiverade.