Russell Wilson – Helt utan press?

Media älskar att skriva om Peyton Manning, och det finns ingen hejd på hur många sätt man kan vinkla frågan om vem som är den bäste QB genom alla tider. Men det är trots allt så att det finns en QB till ikväll. En som mycket väl kan stjäla rampljuset.

BfdmqXYIIAAQSCw.jpg-largeRussell Wilson är inne på sin andra säsong i Seahawks, och har tagit ligan med storm. Även om han och Manning skiljer sig markant åt i ålder och spelstil har det dock en sak gemensam. Intelligens och en folklig framtoning. De gånger Wilson medverkat i intervjuer och tv-sändningar har han alltid gett ett trevligt, ödmjukt och belevat intryck. Något som självfallet gör honom oerhört omtyckt i nästan alla läger. ((Kanske inte i Denver just nu dock.))

I övrigt är de två tämligen olika. Egentligen är de bara GP som har lite svårt att identifiera dagens QBs. (SE BILDEN) Då Manning är en klassisk QB som inte direkt rör sig mer än nödvändigt, är Wilson en snabb, mobil QB som använder sin fötter för att hålla spelen vid liv. En förmåga som givit honom smeknamnet Houdini av lagkamraterna.

De senaste åren har ligan sett en uppsjö av den här typen av kvicka QBs komma in, men ännu har ingen av dem nått ända fram. Vissa ”experter” menar att du inte kan vinna Super Bowl med en ”springande” spelstil. Mästerskap vinner du ståendes i passningsfickan brukar det heta. Även om deras resonemang är gammalmodigt, har det ändå en viss poäng med sitt resonemang. Spelare som Wilson , RGIII, Kaepernick etc. löper självfallet en större risk för skador, eftersom risken för tacklingar ökar utanför boxen. För att överleva gäller det således att springa smart, vilket Wilson oftast gjort. När läget finns, och inte ge sig in i fysiska situationer bara för att hård.

Seahawks taktik skiljer sig också markant från dagens motståndare på så vis att Wilsons passningar och löpningar är inte det primära hotet. När Broncos förlitar sig på att Manning skall skall styra precis allt och passa bollen, handlar Seahawks om att primärt låta Marshawn Lynch springa med bollen. På så vis avlastas Wilson (ansvarsmässigt) på ett annat än vad Manning gör.

En annan viktig aspekt som skiljer dem åt är självfallet rutinen. Manning är 13 år äldre och har spelat två Super Bowls innan. För Wilson är det hans första besök i en Super Bowl. Ett faktum som för övrigt gäller för hela laget som är ungt och oerfaret. ((Har eventuellt en kille i Special teams som varit med innan.)) Wilson är dock inte den som inte noterat det här själv. Direkt efter slutsignalen (i ”semifinalen”) sökte han upp Terry Bradshaw ((F.d. QB i Steelers under 70-talet. 4 SB-segrar. Numera expert i TV)) för att få dennes råd om hur du bäst hanterar en Super Bowl.

När matchen startar runt halv ett ikväll, är det primärt Peytom Manning som har pressen på sig. Russell Wilson har en helt annan arbtetsro. För även om han skulle gå segrande ur det här kan mycket väl merparten av alla artiklar imorgon handla om Manning i alla fall. Russell Wilson har inget att frukta ikväll. Han kan egentligen bara vinna.

2 reaktioner till “Russell Wilson – Helt utan press?”

Kommentarer inaktiverade.